20.4.2015

Kuinka raparperi siirretään

Lauantai-illan puutarhaprojektina oli raparperin siirto. Lähistöllä asuva ystäväni on perustamassa pihalleen pientä kasvimaata ja toivoi sinne myös raparperia. Meillä kasvaa kahdessakin eri paikassa puutarhassa mahtavan isoja, vanhoja raparpereja, joista joutaa antaa ylimääräistä pois.

Aiempaa kokemusta raparperin siirtämisestä tai jakamisesta meillä ei ollut, joten tutkin asiaa netistä tarkemmin. Kevät ilmeisesti on kuitenkin paras aika raparperin jakamiseen. Versot ovat jo alkaneet kasvaa kunnolla, mutta kasvi on kuitenkin vielä niin pieni, että sitä on helppo käsitellä.

Valitsimme kasvimaalta yksilön, joka kasvoi hieman muusta rivistä erkaantuneena. Kasvin kaivaminen olikin hieman hankalampi homma. Tarkoituksena oli ottaa runsaasti maata kasvin ympäriltä mukaan ja juuri kokonaisuudessaan.

Kasvin juuret olivat kuitenkin todella paksut ja ne uloittuivat laajalle alueelle mullan alla. Juuristo oli myös melko haurasta ja se mureni helposti lapion kosketuksesta.

Lopulta saimme kasvin ylös kahdessa osassa ja juuri jouduttiin katkaisemaan lapiolla. Raparperi lähti muuttomatkalleen mustan jätesäkin suojissa.

Raparperi pääsi kasvamaan uuteen kotipihaansa seuraavana päivänä. Toivotaan, että saimme tarpeeksi juurta kasvin mukaan ja sitä ei haittaa elinympäristön muutos, vaan se jatkaa kasvuaan yhtä elinvoimaisena kuin aiemminkin!


6 kommenttia:

  1. Jännittävä operaatio! Toivotaan, että juureva raparperi antaa uudessakin paikassa runsasta satoa vaikkapa vaaleanpunaiseen raparperimehuun - näytti herkulliselta reseptiltä blogissasi.

    VastaaPoista
  2. Mulla olisi sama edessä huomeena. Saa nähdä miten saadaan ylös, jos noin hurjat juuret on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se sieltä nousee! Olisi kiva kuulla, miten saatte juuriston ylös. Meille jäi epäilys siitä, olisiko juurta pitänyt ottaa mukaan pitempikin pätkä...

      Poista
  3. Toivottavasti onnistui hyvin. Minäkin olen miettinyt omien raparperieni siirtoa. Ehkä sitä voisi yrittää. Raparperi on niin mukava ja helppo kasvi hyötypuutarhassa.

    VastaaPoista
  4. Onko raparperinne vanhaa perua? Luonnonvarakeskus näyttää etsivän sellaisia tutkimuksiaan varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole tarkkaa tietoa raparperin iästä, voi olla todella vanhakin. Torppa on ollut tuolla paikalla yli 200 vuotta...

      Poista