22.3.2015

Omenapuiden hoitoleikkaus




Eilen oli omenapuiden leikkauspäivä. Meillä on puutarhassa yhteensä 8 erilajikkeista omenapuuta, joista puolet on tosi vanhoja ja puolet hieman nuorempaa sukupolvea. Olemme itse tehneet viimeisen neljän vuoden aikana vain hyvin pientä ja suunnittelematonta leikkausta puille - lähinnä pakon edessä, kun jokin isompi oksa on ollut pakko poistaa sen haljettua omenoiden tai lumen painosta.

Olimme kutsuneet puita leikkaamaan Silmu & Sydänpuu -nimisestä yrityksestä arboristi Miia Kuokkasen. Kävimme aurinkoisessa, mutta kirpeässä kevätaamun säässä yhdessä läpi ensin kaikki omenapuut. Päätimme keskittyä nuorempiin puihin, joille on vielä järkevämmin tehtävissä kasvuun ja satoon vaikuttavia hoitoleikkauksia. Isot puut saavat jatkaa elämäänsä omassa muodossaan ja teen niille jatkossa lähinnä kuivuneiden oksien ja vesiversojen harvennusta siltä korkeudelta, jonne yllämme tikkaiden kanssa - puut nimittäin ovat päässeet kasvamaan vuosien mittaan aika jättiläisiksi.

Latvan harvennusta
Parin tunnin käynnin aikana Miia ehti hoitoleikata neljä omenapuuta samalla meitä opastaen. Kahteen puuhun tehtiin latvan muotoilua ja liian tiheään tai väärään suuntaan kasvaneiden oksien harvennusta. Sato paranee, kun puut ovat tarpeeksi ilmavia ja saavat tasaisesti valoa eri puolille oksistoa.

Saimme myös neuvoja puiden leikkaamiseen jatkossa sekä kallistuneen ja vinoon kasvavan puun tukemiseen. Miia kiipesi kaikkiin puihin, jotta sai leikkauksen tehtyä ylimpiin oksiin oikeasta kulmasta. Itse emme olisi millään ylettyneet noin korkealle, joten apu oli ehdottomasti tarpeen!

Nuorin omenapuista oli saanut kasvaa noin 15 - 20 vuotta ilman mitään leikkausta ja oli muodoltaan kapea hujoppi. Puuhun leikattiin uusi muoto ja saimme neuvoja siitä, miten oksiin tulee laittaa painoja, jotta saisimme oksat vielä kääntymään sivulle suoraan ylöspäin kasvamisen sijaan. Puu on myös hieman kitukasvuinen, joten saimme ohjeita kasvun parantamiseen, mm. nurmen poistamisella puun juurelta ja oikealla lannoituksella. Lisäksi katsastimme luumu-, päärynä- ja kriikunapuun. Luumupuulla ja päärynäpuulla on vielä elinaikaa, mutta kriikunapuu on jostain syystä kuivunut pystyyn ja kaadamme sen tänä vuonna.

Lisätietoa omenapuiden leikkauksesta löytyy täältä. Olimme tosi tyytyväisiä puiden leikkaukseen ja saamiimme neuvoihin. Voimme suositella Silmu & Sydänpuuta lämpimästi!



            Pieninkin puista kesti kiipeämistä :)            


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti