18.5.2015

Nyt nokkoset hyötykäyttöön - nokkoslettujen resepti

Nokkoset ovat nyt herkullisimmillaan ja niitä kannattaa hyödyntää ruuanlaitossa.

Nokkosen ravintoarvo on erittäin korkea ja se sisältää runsaasti mm. rautaa ja C-vitamiinia ja myös A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Esimerkiksi pinaattiin verrattuna nokkosessa on seitsemänkertaisesti rautaa.

Meiltä löytyy pihapiiristä nokkosia melko runsaasti. Keräsin niitä talteen samalla kun kitkin rikkakasveja ympäri pihaa ja sainkin ihan hyvän nokkossaaliin aikaiseksi.


Tein tästä ensimmäisestä nokkoserästä perinteisesti nokkoslettuja ja niistä tuli todella maukkaita. Resepti on ollut täällä blogissa aiemminkin, mutta tässä se vielä kerran.

Herkullisten nokkoslettujen resepti

1-1,5 l silputtuja nokkosenlehtiä (n. 1,5 dl ryöpättynä)
2 munaa
5 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä
1 tl suolaa

Kerää nokkoset mahdollisimman nuorina ja puhtaalta paikalta. Huuhdo nokkoset, kiehauta ne ja siivilöi vesi pois. Jäähdytä massa ja painele se kuivaksi. Silppua saksilla pienemmäksi. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Vatkaa sitten joukkoon muut aineet. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia. Paista miedolla lämmöllä isompia räiskäleitä tai pikkulettuja. Nauti puolukkahillon tai -survoksen kanssa. Kun paras nokkosaika on ohi, voi nokkosen sijaan käyttää myös pinaattia.

4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä! Meillä olisi ainakin tarve-aineita :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos uudesta nokkosreseptistä. Aionpa kokeilla mahdollisimman pian! Käytätkö muita luonnonaineksia keittiössäsi? Itse olen napsinut joskus voikukan lehtiä salaatin sekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen käyttänyt tähän mennessä oikeastaan vain nokkosta. Olisi kyllä kiva kokeilla muutakin! Voikukka tosin taitaa olla poissa laskuista, olen kukinnoille allerginen, joten en uskalla kokeilla lehtiäkään...

      Poista
  3. Maitohorsman maukkaita versoja voi kuulemma käyttää kuin parsaa. Höyryttää, paistaa tai grillata!

    VastaaPoista