23.7.2016

Jättipalsamin hävittäminen

Kaunis, mutta ikävä vieraslaji jättipalsami oli onnistunut levittäytymään pihaamme ympäröivälle pellolle ojan viereen melko laajalle alueelle.

Alunperin Himalajalta kotoisin oleva jättipalsami on haitallinen vieraskasvi, joka on kova leviämään ja peittää alleen alueen muun kasviston. Yksi kasvi voi tuottaa lähes 1000 siementä, jotka saattavat säilyä useita vuosia maassa itämiskykyisinä. Jättipalsamin leviäminen luonnossa on hyvä estää.

Jättipalsamin voi hävittää joko niittämällä tai kitkemällä sen juurineen. Tämä tulee tehdä ennen siementen kypsymistä, koska siemenkodat aukeavat herkeästi pienestäkin kosketuksesta ja sinkoava siemeniä monen metrin päähän ympärilleen. Tehokkainta on kitkeminen, sillä niitetty kasvi saattaa silti kasvattaa vartta ja uuden kukinnon. Kitkeminen on onneksi suhteellisen helppoa, koska kasvi nousee keyvesti vetämällä maasta juurineen. Aikaa kuluu tietysti siihen, että jokainen kasvi pitää kiskoa maasta erikseen...

Kitketyt kasvit kerätään jätesäkkeihin ja joko mädätetään niissä, jonka jälkeen kompostoidaan tai viedään säkeissä jäteasemalle yleisjätteenä tuhottavaksi. Käsitelty alue kannattaa tarkistaa muutaman viikon päästä uudelleen ja kitkeä mahdolliset uudet kasvit pois.

Jättipalsamin kukintoja - kauniita, mutta petollisia
Niitty oli lähes täynnä jättipalsameita noin 15 x 3 metrin alueelta

Kitkentäurakka kesti 5 ja puoli tuntia ja 6 isoa jätesäkkiä täyttyi.

Tuloksena puhdas pelto, ainakin toistaiseksi!

3 kommenttia:

  1. Toi on niin viheliäinen kasvi, mullakin tahtoo putkahtaa noita pihassa sinne tänne.
    Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
  2. Onnea jättipalsamiurakasta! On muitakin sitkeitä valtaajia, kuten lupiini. Upea kaunotar, mutta luonnonkukat vaarassa...

    VastaaPoista
  3. Meillä on tuo sama riesa. Naapurin kesantopelto ja rajaoja oli täynnä. Ahkeralla kitkemiaellä ja pwllon muokkaamisella ollaan yhdessä saatu se melkein kokonaan hävitettyä. Työtä siinä kyllä on.

    VastaaPoista